prawdopodobieństwo
Aga: Bardzo proszę o pomoc w nast. zadaniu:
W szafie są 4 pary butów. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród losowo wybranych 4 butów
jest co najmniej jedna para.
Wyliczyłam, że IΩI= C84 = ...=70.
Ale nie mogę poradzić sobie z IAI.
Bardzo proszę,
12 lut 20:43
Aga: Nikt nie pomoże? Bardzo mi zależy. Proszę.
12 lut 21:58
Patronus: | | | | 8! | | 5*6*7*8 | |
|Ω| = | = |
| = |
| = 70 |
| | | 4!*4! | | 2*3*4 | |
A' − nie ma żadnej pary
bo wybieram po jednym bucie z każdej pary
A − co najmniej jedna para
| | 16 | |
P(A) = 1−P(A') = 1 − |
| |
| | 70 | |
12 lut 22:08
Mila: oblicz że nie wylosujesz ani jednej pary: 4 lewe buty, albo 4 prawe buty
12 lut 22:08
Aga: Bardzo, bardzo dziękuję.
13 lut 00:09