Wyznacz równanie kwadratowe, którego pierwiastkami są liczby o 2 większe od pier
chery: Wyznacz równanie kwadratowe, którego pierwiastkami są liczby o 2 większe od pierwiastków x1 i
x2 równania x2+mx+n=0
Z odpowiedzi wynika, że zapisujemy równanie postaci x2+bx+c=0
b oraz c wyznaczamy chociażby ze wzorów Viete'a. Skąd natomiast wiemy, że a=1?
12 lut 20:04
pigor: ... , bo dane równanie ma a=1.
12 lut 20:09
Godzio:
Mamy wyznaczyć takie równanie, obojętnie w jakiej postaci, skoro pierwiastki są o 2 większe, to
wystarczy przesunąć wykres f(x) = x2 + mx + n o 2 jednostki w prawo:
g(x) = f(x − 2) = (x − 2)2 + m(x − 2) + n = x2 − 4x + 4 + mx − 2m + n =
= x2 + x(m − 4) + 4 − 2m + n
12 lut 20:09