Funkcja kwadratowa.
tępak^n: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej wiedząc że jej wykresem jest parabola o wierzchołku W (1,2)
oraz
a) jednym z miejsc zerowych jest zero.
12 lut 19:19
Kejt:
f(x)=a(x−p)2+q
f(x)=a(x−1)2+2
f(0)=0
f(0)=a(−1)2+2=a+2
a+2=0
a=−2
f(x)=−2(x−1)2+2
12 lut 19:21
wmboczek: y=a(x−p)2+q
y=a(x−1)2+2
0=a(0−1)2+2 ⇒a=?
12 lut 19:21
krystek: y=a(x−p)2+q gdzie W(p,q) czyli p=1 q=2 podstaw i wylicz a z podanego punktu,
Miejscem zerowym jest zero ,czyli f(0)=0
12 lut 19:23
Ted:
podstaw do postaci kanonicznej czli y=a(x−p)2+q y=a(x−1)2+2
a skoro miejscem zerowym jest 0 .... 0=a+2 ...a=−2
y=−2(x−1)2+2
y=−2x2+4x
y=−2x(x−2)
12 lut 19:30