Zadanie z treścią
V.Abel: Dziewczyna i chłopak umówili się w miejscu równo oddalonym od ich domów. Chłopak stawia kroki o
11% dłuższe od dziewczyny, a w tym damym czasie zrobi ich o 9% mniej.
Kto pierwszy przyjdzie na umówione miejsce

?
Proszę o pomoc i wytłumaczenie
12 lut 19:14
V.Abel: Naprawdę pilne, proszę o pomoc
12 lut 19:21
wmboczek: s=111%k*91%n=1,0101
k − długość kroku n − liczba kroków
w tym samym czasie chłopak pokona większą drogę, czyli będzie szybciej
12 lut 19:26
V.Abel: tylko takie równanie, a w układ można to ułożyć ?
12 lut 19:29
Ted:
dziewczyna ... bo ona przyleci do miłego na skrzydłach −
12 lut 19:32
krystek: dziewczyna: droga =x*y (długość kroku * ilość kroków)
chłopak: droga =(x+0,11x)(y+0,09y)
12 lut 19:35
V.Abel: a to tak w ogóle jest jedno równanie ?
12 lut 19:36
krystek: A dlaczego dziewczyna ? Ikar pierwszy wznosił się !
12 lut 19:36
pigor: ... , czyli ,
jeśli
dl − iloczyn d−ługości kroku przez ich l−iczbę dziewczyny , czyli dł. jej drogi w
czasie np. t, to
111%d*91%l = 1,11*91% dl = 101,01%dl − dł. drogi chłopca w tym samym czasie t , czyli
101,01%dl > dl=100%dl − droga chłopca większa o 0,01% od drogi dziewczyny , a więc o tyle
(zaledwie) wyprzedzi on...

ją
12 lut 19:37
V.Abel: A ok już wiem, dzięki wielkie

!
P.S. No tak, w obecnych czasach, to dziewczyny przychodzą pierwsze
12 lut 19:39
krystek: A czy każda


?
12 lut 19:40
V.Abel: W większości, znasz takie co nie ?
12 lut 19:41
krystek: Szanujące sie− nie leca tak szybko!
12 lut 19:43
V.Abel: Nawet szanujące się bywają zawsze przed czasem..
12 lut 19:44
krystek: Ale z zadana ychodzi ,że chłopak pierwszy ,a to statystyka!
12 lut 19:45
V.Abel: Stare zadanie pewnie

A to zależy od chłopaka ^^
12 lut 19:46
wmboczek: chłopak musi jeszcze po kwiatka lub piwko wpaść i i tak później będzie
12 lut 19:46
V.Abel: Piwko przed dziewczyną ? A nie odwrotna kolejność
12 lut 19:47
wmboczek: A to zależy

jak dziewczyna ładna to bierze na wynos jak nie to trzeba czas spożycia
uwzględnić
12 lut 19:49
krystek: Ot ,wesoło sie zrobiło. Miłego wieczoru!
12 lut 19:50