Nierówność trygonometryczna
Danieloo: | | π | |
Rozwiąż nierówność cos3x + cosx > 0 dla x∊< |
| ;2π> |
| | 2 | |
Doprowadziłem do postaci 4cosx(cos
2x −
12) > 0.
| | π | | 3π | | 5π | | 3π | |
Wyszło mi, że x∊( |
| ; |
| )u( |
| ; |
| ), ale zbiór dodaje jeszcze przedział |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 2 | |
| | 7π | |
x∊( |
| ;2π), którego ja nie mam. Ktoś by pomógł?  |
| | 4 | |
12 lut 19:14
V.Abel: korzystałeś z sumy coisunów? (żeby dojśc do tego co Ci wyszło ) ?
12 lut 19:18
Danieloo: Rozpisałem cos3x po prostu

.
12 lut 21:12
Godzio: Trudniej się nie dało

?
cos3x > − cosx = cos(π − x)
3x = π − x + 2kπ lub 3x = − π + x + 2kπ
| | π | | π | | π | |
x = |
| + |
| * k lub x = − |
| + kπ |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
Jak się narysuje to widać rozwiązanie:
cos(3x) to cosinus 3 razy zwężony
12 lut 21:18
Danieloo: Godzio: No racja, ale nie przepadam za graficznymi rozwiązaniami

.
12 lut 21:24
Godzio: Chyba, że

Gorzej jak nie znasz wzoru na cos3x

(no chyba, że umiesz go wyprowadzać, ale do
tego trzeba znać kolejne wzory

)
12 lut 21:25
Danieloo: No, co nie zmienia faktu, że to jest chyba dobrze 4cosx(cos
2x −
12) > 0, a wynik mi
wyszedł zły. Zastanawiałem się czy nie powinienem rozpisać (cos
2x −
12), ale wtedy
miałbym do rozpatrzenia więcej przypadków... No niestety nie znam na pamięć wzoru, tym
bardziej wyprowadzić nie potrafię...
12 lut 21:30
Godzio:
| | √2 | | √2 | |
4cosx(cosx − |
| )(cosx + |
| ) > 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | √2 | |
cosx > |
| lub − |
| < cosx < 0 |
| | 2 | | 2 | |
Takie coś chyba powinieneś rozwiązać
12 lut 21:34
Danieloo: Właśnie ja takie coś rozwiązywałem, i brakowało i tej jednej części zbioru...
Tyle, że ja miałem to tak:
cosx>0 i cos2x > 12 lub cosx<0 i cos2x < 12
12 lut 21:40