matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
kubus005:
(
√
3+2
√
2
)
x
+ (
√
3−2
√
2
)
x
= 6
12 lut 19:04
Godzio:
1
Wskazówka: Zastosuj podstawienie, wykorzystaj to, że
=
√
3 − 2
√
2
√
3 + 2
√
2
12 lut 19:06
kubus005:
hmm... a powiesz mi skąd to wziąłeś
, bo nie umiem do tego dojść a poza tym to i tak nie wiem co zrobić z tym x przy potędze...
12 lut 19:28
Mila:
podstawienie: (
√
3+2
√
2
)
x
=t
1
t +
=6
t
12 lut 21:43