wyznacz pierwiastki wielomianu
zbytdobra: Cześć
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ? nie wiem jak mam się do tego zabrać
wyznacz pierwiastki wielomianu
1. W(x)=2x3−5x2−x+1
Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć ? nie wiem jak mam się do tego zabrać
2.Wyznacz wszystkie całkowite wartości współczynnika a tak, aby pierwiastkiem równania była
liczba pierwsza
x3+ax2−75=0
12 lut 18:53
zbytdobra: proszę
12 lut 19:03
Godzio:
1. Kandydatami na pierwiastki wymierne są
| dzielniki wyrazu wolnego (1) | |
| |
| dzielniki wyrazu przy najwyższej potędze (2) | |
| | 1 | |
No to wypisujemy: ± 1 ± |
| , więcej nie ma, no to teraz sprawdź dla jakiego x (z tych co |
| | 2 | |
podałem) wielomian się zeruje i napisz co Ci wyszło.
12 lut 19:06
wmboczek: 2. Możliwymi kandydatami są dzielniki 75, które są liczbami pierwszymi, czyli 3 i 5
33+a32−75=0 ⇒a=?
dla 5 podobnie
12 lut 19:16
zbytdobra: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W(− |
| )=2*( |
| )3−5*( |
| )2− |
| +1=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
w odpowiedzi jeszcze jest |
| , |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 lut 19:26
Godzio:
No dobra, to teraz podziel wielomian
| | 1 | |
W(x) : (x − |
| ) i z otrzymanej funkcji kwadratowej wyliczysz te pierwiastki |
| | 2 | |
12 lut 19:30
zbytdobra: | | 1 | |
a nie powinnam podzielic przez W(x) : (x+ |
| )? |
| | 2 | |
12 lut 19:39
Godzio:
No jasne, że tak

Widzisz, wszystko umiesz
12 lut 19:40
zbytdobra: to już dzielę
12 lut 19:42
zbytdobra: wyszło, dzięki za wskazówki
12 lut 19:52
Godzio:
12 lut 19:52
zbytdobra: wmboczek : dzięki

po podstawieniu 5 wyszło −2, tak jak w odpowiedzi
12 lut 19:57