wykres funkcji wymiernej z modułem
Marta: Witam, możecie mi pomóc?
| | | x | | |
Jak naszkicować wykres funkcji f(x)= |
| ? |
| | x − 1 | |
Męczę się ponad godzinę, a nadal nie chce wyjść
12 lut 17:44
Zak z rasy joonów : rozpatrz dwa przypadki.
12 lut 17:45
Marta: To wiem, jednak jak próbowałam zastosować sposób z poprzednich przykładów to wynik nie wychodzi
taki, jak w odpowiedziach. Chyba, że robię błąd potem, w przekształceniach
Gdy rozpatrujemy oba przypadki:
| − x | | − ( x − 1 ) + 1 | | − 1 | |
| = |
| = |
| − 1 dla x < 0 |
| x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
| x | | (x − 1 ) + 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + 1 dla x>0 |
| x − 1 | | x− 1 | | x − 1 | |
Gdzie robię błąd?
12 lut 17:51
12 lut 18:00
Marta: | − (x−1) + 1 | | 1 | |
| = |
| −1 ? |
| x−1 | | x−1 | |
12 lut 18:48
Aga1: Dla x≥0 i x≠1
| | x | | x−1+1 | | x−1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = |
| + |
| = |
| +1 |
| | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
12 lut 18:52
Aga1: Dla x≥0 i x≠1
| x | | x−1+1 | | x−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| +1 |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | | x−1 | |
12 lut 18:54
Marta: Ten warunek rozpisałam dobrze, ale jak z tym drugim, na ujemny x?
12 lut 19:05
Aga1: Krystek Ci rozpisał.
Gdy x<0, to
| −x | | −(x−1)−1 | | −1 | |
| = |
| = |
| −1. |
| x−1 | | x−1 | | x−1 | |
12 lut 19:11
Marta: Czyli dobrze rozpisałam te założenia w moim drugim poście?
Nie wiem dlaczego, ale po rozrysowaniu wychodzi mi zbiór wartości x∊(−1; 0>, kiedy powinno być
x∊(−∞;0>. Nie bierzemy pod uwagę asymptoty x=−1?
12 lut 19:29
Marta: y=−1 oczywiście
12 lut 19:30
Aga1: Rozpisałaś dobrze, założenia do drugiego popraw.
Zbiór wartości odczytujesz z osi y.
12 lut 19:34
Marta: Faktycznie, wszędzie napisałam x zamiast y

Odczytywałam oczywiście z osi y, co nie zmienia
faktu, że wychodzi mi jakoś nie tak
A co z asymptotą y=−1?
12 lut 19:39
Aga1:

Czarny to wykres funkcji dla x≥0 i x≠1
13 lut 11:02
Aga1:

Dla x<0
| | −1 | |
Rysuję pomocniczy wykres y= |
| (szare punkty potrzebnego wykresu) |
| | x | |
Teraz możesz narysować w jednym układzie współrzędnych oba czarne wykresy.
Zw=(−
∞,0>∪(1,
∞)
13 lut 11:16