zadanie z parametre
bartek: bartek: jak zrobić to zadanie z parametrem?
dla jakiś wartości parametru m równanie
sinxcos(x−π/5) +3=4sinm−sin(x−π/5)cosx
12 lut 17:06
Danieloo: Zapomniałeś dodać na końcu " nie jest sprzeczne?", ruszyłby ktoś bo w sumie to sam nie umiem go
zrobić?
12 lut 18:49
pigor: ... otóż, np. tak : dane równanie jest
⇔ sinxcos(x−
π5)+sin(x−
π5)cosx= 4sinm −3 i nie jest sprzeczne (ma rozwiązanie) ⇔
| | 1 | |
|4sinm −3| ≤ 1 ⇔ −1 ≤ 4sinm−3 ≤ 1 /+3 ⇔ 2 ≤ 4sinm ≤ 4 /:4 ⇔ |
| ≤ sinm ≤ 1 ⇔ |
| | 2 | |
| π | | π | | π | | 5π | |
| +2kπ ≤ m ≤ π − |
| +2kπ , czyli ⇔ m∊[ |
| +2kπ ; |
| +2kπ] . ... |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
12 lut 19:19
bartek: no tak powinno być nie jest sprzeczne
12 lut 19:45
bartek: sinxcos(x−π5)+sin(x−π5)cosx= 4sinm −3 też do tego doszedłem ale nie wiedziałem co robić dalej
12 lut 19:47
Danieloo: Tylko nie bardzo wiem dlaczego akurat takie założenie |4sinm −3| ≤ 1 ?
12 lut 21:21
pigor: po lewej stronie jak " zwiniesz" masz sin(2x−
π5) , to z definicji sinusa musi być takie,
że
|sin(2x−π5)| ≤ 1 , więc i prawa strona musi być ...

waśnie taka, aby
równanie miało sens
12 lut 21:28
Danieloo: Dziękuje, teraz już widzę tą drugą stronę, prędzej "nie zwinąłem" sobie

.
12 lut 21:33
pigor: , ...

a ja nie widząc podglądu (pisze online) zapomniałem to zrobić ...
12 lut 21:57
12 lut 22:21