funkcje
Przemek: Funkcja f dana jest wzorem f(x)=x2−4πx+3x62.
a) znajdź wszystkie liczby całkowite dla których funkcja f przyjmuje wartości ujemne
chodzi o to żeby za π wstawić 3,14? tylko nie wiem do ilu zaokrąglać liczby
b) zapisz wzór funkcji f w postaci iloczynowej
x2−πx−3πx+3π2= x(x−π)−3π(x−π)=(x−3π)(x−π) dobrze to jest? tylko gdzieś mie się zgubił
kwadrat
c) wyznacz największą i najmniejszą wartość funkcji f osiąganą w przedziale <0,5π>
12 lut 16:47
Mila: To jest funkcja kwadratowa i trzeba to inaczej rozwiązać, ale nie wiem czy ostatni skaładnik to
3*x* 62?
12 lut 23:49
Przemek: f(x)=x2−4πx+3x2 przepraszam tak to powinno być
13 lut 14:58
krystek: coś nie tak! y=4x2−4πx chyba tak?
13 lut 15:01
Przemek: w książce mam napisane f(x)=x2−4πx+3x2
a to ma jakieś znaczenie? Chciałbym to tylko zrozumieć i wiedzieć jak się do tego zabrać
13 lut 15:12
krystek: No przecież nie może być tak , najwyżej 3 bez x2!
Liczysz Δ m zerowe i gdzie funkcja przyjmuje wartości ujemne . Masz wybrać tylko liczby
całkowite. Licz!
13 lut 15:15
Gracek: To chyba chodzi o f(x)=x2−4πx+3π2 bo też mam takie zadanie w kiełbasie do zrobienia
13 lut 16:55
Aga1: b) Po rozłożeniu na czynniki o 16:47
f(x)=(x−3π)(x−π)
a)Rysujesz parabolę ramionami skierowaną do góry
f(x)<0 gdy x∊(π, 3π)
Liczby całkowite należące do tego przedziału to: 4, 5, 6, 7 ,8, 9.:
c)
Funkcja osiąga wartość najmniejszą w wierzchołku
miejsca zerowe x
1=3π, x
2=π
Liczymy y
w=y
min=f(x
w)=(2π−3π)(2π−π)=
Oblicz jeszcze f(0)=3π
2
f(5π)=(5π−3π)(5π−π)=
Która z tych dwóch ostatnich liczb jest większa?
Podaj odp.
13 lut 17:27