Rozłóź wielomian na czynniki
Kula: (4x+1)2 − 9x2
Prosze o rozwiazanie stosując wzory skróconego mnożenia
12 lut 16:46
Zak z rasy joonów : (4x+1)2 − (3x)2 = (4x − 3x + 1)(4x + 3x + 1) = (x+1)(7x+1)
12 lut 16:48
Kula: jaki wzór tu jest użyty?
12 lut 16:50
Zak z rasy joonów : a2 − b2 = (a−b)(a+b)
dla
a = 4x+1
b = 3x
12 lut 16:51
Kula: 
jeeezzu rzeczywiście

jak mogłem nie zauwazyc. dzieki
12 lut 16:53
Kula: a jednak nie rozumiem, skad mi w takim razie bierze się (x+1) i (7x+1)


?
12 lut 16:56
Zak z rasy joonów : redukcja wyrazów podobnych w każdym nawiasie.
4x − 3x = x
4x + 3x = 7x
12 lut 16:57
Kula: czy ja dzisiaj oślepłem?
12 lut 16:58