jak sobie z tym poradzić
staś: cztery liczby dodatnie a ,b ,c ,d w podanej kolejności tworza ciąg geometryczny . zatem liczby
log a , logb , logc , logd w podanej kolejnosci tworza?
12 lut 16:42
Zak z rasy joonów : z własności ciągu geometrycznego :
b
2 = ac
c
2 = bd
log a, log b, log c ,log d
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
drugi wyraz to : log b = |
| * 2 log b = |
| log b2 = |
| log ac = |
| (log a + |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
log c)
bo przecież log
a b*c = log
a b + log
a c
mamy więc :
| | log a + logc | |
log a, |
| , log c − widać że jest to ciąg arytmetyczny. |
| | 2 | |
można to łatwo wykazać np. Ze średniej arytmetycznej.
12 lut 16:46
pigor: z warunków zadania i tw. o 3−ech kolejnych wyrazach ciągu geometrycznego :
b
2=ac i c
2=bd ⇒ log b
2=log ac i logc
2 = log bd ⇔
2log b=log a+log c i 2log c=log a+log c , a to oznacza z definicji , lub tw. o 3−ech
kolejnych wyrazach , że logarytmy danych liczb tworzą w tej samej kolejności ciąg
arytmetyczny . ...
12 lut 16:52