Bardzo proszę o pomoc
bjorg: Oblicz pole obszaru ograniczonego krzywymi:
y(x)= 4 − x2 ; y(x) = 2
12 lut 16:36
gwiazda: Musisz narysować i wyznaczyć przedziały.
12 lut 16:38
Godzio:
2 *0√2∫(4 − x2 − 2)dx
12 lut 16:39
gwiazda: Godzio , ale potem nie będzie wiedział skąd się wzięło tak...
12 lut 16:42
bjorg: Pole powierzchni wyjdzie 4√2 ?
12 lut 16:49
Godzio:
Jak narysuje to będzie wiedział
12 lut 16:52
bjorg:
12 lut 16:57
gwiazda: | | 8√2 | |
Nie , źle Ci wyszło ma być |
| |
| | 3 | |
12 lut 16:57
bjorg: granice całkowania wyniosą −√2 i √2 ?
12 lut 16:59
bjorg: To jak to zrobić bardzo proszę o jakies wyjaśnienie, bo ten zapis który mi napisał godzio nie
moge za bardzo rozszyfrować...
12 lut 17:00
12 lut 17:02
gwiazda: Tak dobrze ale Godzio napisał Ci dla od 0 do √2 i dlatego 2 z przodu , a to są granice po x
2≤y≤4−x2
I podstawisz √2 i razy 2 i koniec.
12 lut 17:04
Godzio:
| | x3 | | 2√2 | | 4√2 | |
2 * (2x − |
| ) |√20 = 2 * (2√2 − |
| ) = 4√2 − |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
12 lut 17:05
bjorg: A dlaczego od 0 do √2 ? na rysunku funkcja nie przechodzi przez 0
12 lut 17:06
gwiazda: Bo wziął połowę *2
12 lut 17:10