trygonometria dziwne pierwiastki
kiler: oblicz cos4x, jeśli sinx−cosx=1/3
próbowałem z jedynki trygonometrycznej obliczyć sinx lub cosx lecz wychodziły mi dziwne
pierwiastki prosze o pomoc, nie wiem jak to zrobić.
12 lut 16:34
Zak z rasy joonów : podnieś obustronnie do kwadratu i oblicz sin2x. Później z jedynki trygonometrycznej cos2x i
podstawiasz do wzoru.
12 lut 16:41
bartek: jak obliczyć cos2x z jedynki trygonometrycznej ?
12 lut 16:57
Zak z rasy joonów : sin2(2x) + cos2(2x) = 1
12 lut 17:01
bartek: aaa dzięki wielkie.
12 lut 17:05
AS:
I) .sinx − cosx = 1/3 => (sinx − cosx)2 = (1/3)2 => sin2x − 2sinxcosx + cos2x= 1/9 =>
1 − sin2x = 1/9 => sin2x =8/9
II) cos2x = √1 − sin2(2x) = √1 − (8/9)2 = √17/9
III)
cos4x = cos2*(2x) = cos2(2x) − sin2(2x) = ...
12 lut 18:13