bardzo proszę o pomoc :*
Aleksandra: Cena towaru wzrosła o 20%, a następnie zmalała o 10% i wówczas kosztował on 540 zł. Jaka była
cena początkowa towaru?
12 lut 16:26
Aga1: x− poczAtkowa cena towaru
1,2x cena po podwyżce o 20%
0,9*1,2x − cena po obniżce o 10%
0,9*1,2x=540
Rozwiąż.
12 lut 16:36
pigor: np. ...

jeśli
c=? − szukana
cena początkowa
towaru, to :
c → 120%c → 90% *120%c=540 ⇔ 9*12%c=540 ⇔ 108%c=540 ⇔
c=500 zł . ...
12 lut 16:40
Gustlik: Proporcjami od tyłu:
540 zł − 90 %
x
1 zł − 100 %
600 − 120%
x
2 − 100 %
13 lut 00:44