Równania kwadratowe z parametrami
Maciek2: Dla jakiej wartości parametru a równanie 8x2 − 6x +5a = 0 ma dwa rozwiązania, z których jedno
jest równe kwadratowi drugiego?
12 lut 16:26
Maciek2: ktoś pomoże?
12 lut 16:52
Kejt: hmm..udało mi się"stworzyć" coś takiego:
x
2=x
12
ostatnie dwa równania są ze wzorów Viete'a..dasz radę dalej?
12 lut 17:04
Ted:
Δ>0
| | c | | 5a | |
x1*x12= |
| ... ⇒ x13= |
|
|
| | a | | 8 | |
x
1=−3 lub x
1=2
| | 5a | | 216 | |
więc −27= |
| ... a=− |
|
|
| | 8 | | 5 | |
| | 5a | | 64 | |
lub 8= |
| ... ⇒ a= |
| ...ale ten |
| | 8 | | 5 | |
sprzeczny
12 lut 17:11
pigor: z warunków zadania
| | 9 | |
Δ >0 ⇔ 36−4*8*5a >0 ⇔ 9−40a >0 ⇔ (*)a< |
| − warunek istnienia 2 różnych |
| | 40 | |
| | 5a | | 6 | |
pierwiastków ix1=x22, oraz z wzorów Viete'ax1x2= |
| i x1+x2= |
| |
| | 8 | | 8 | |
⇒ dalej "pobaw się" z układem równań o 3−ech niewidomych
x1,x2,a , gdzie ciebie
interesuje tylko niewiadoma
a=? spełniająca warunek
(*) . ...
12 lut 17:12
Ted: coś nakręciłem −:(
12 lut 17:15
Kejt: no tak..zapomniałam napisać o tej delcie..mimo, że ją liczyłam −.−
12 lut 17:16
Maciek2: najpierw wyznaczyłem przedział parametru a w którym osiagalne są dwa pierwiastki Δ>0
następnie wpadłem na to co Ty z x2=x12
i na tym skończyły sie moje pomysły...
x1*x2=5a8 <=> x13=5a8 <=> x1=3√5a2...nie potrafie wymyślić nic sensownego
12 lut 17:18
Kejt: radziłbym najpierw skorzystać z 1 i trzeciego równania..tam ładnie wychodzi..
12 lut 17:21
Maciek2: no przecież.....rownanie kwadratowe! dzięki wielkie za pomoc wszystkim
12 lut 17:25
Kejt: radziłabym*

nie ma sprawy
12 lut 17:27