Wyznaczyć przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji oraz jej punkt przegięcia
bjorg: Wyznaczyć przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji oraz jej punkt przegięcia:
f(x)= ln( x2 + 4)
Wyszło mi, że funkcja ma 2 punkty przegięcia: 2 i −2. Jest wypukła w przedziale x
(−∞,−2)U(2,+∞), a wklęsła w przdziale (−2,2). Czy dobrze obliczyłem to zadanie? Bardzo proszę
o pomoc.
12 lut 16:25
bjorg: Mógłby ktoś to sprawdzić?
12 lut 17:48
AS:
Punkty przegięcia: x = −2 , x = 2
Wypukła dla x ∊ (−2,2)
Wklęsła dla (−∞,−2) U (2 ,∞)
12 lut 18:00