wyznacz ekstrema lokalne
Milena: Czesc mam problem z zadaniem. chodzi o wyznaczenie przedziału monotoniczności i wyznaczyć
ekstrema lokalne funkcji f(x) = x / 1−x2
rozwiazywałam to ale nie wychodzi mi
12 lut 15:50
Ted:
... to rozwiązuj ... popatrzymy gdzie się zacina −
12 lut 16:25
krystek: Oblicz pochodna i jej miejsca zerowe . Następnie znak pochodnej ustal
f↗⇔f'>0
f↘⇔f'<0
D=R−{−1,1}
12 lut 16:27
Milena: czyli 1 i −1 w tym przypadku to sa miejsca zerowe pochodnej czyli ekstrema ?
12 lut 16:39
Milena: f' = 1+x2 / (1−x2)2
12 lut 16:46
Milena: f' = 0 jesli 1+x
2 = 0

dobrze?
12 lut 16:47
krystek: Df=R−{−1,1} i Df' też
Zapisz obl sprawdzę ,ja nie liczę! Leń jestem
12 lut 16:53
krystek: | | 1(1−X2)−X(−2X) | |
f'= |
| |
| | (1−X)4 | |
12 lut 16:54
krystek: | | x2+1 | |
F'=u{1−X2+2X2}{(1−X)4= |
| |
| | (1−x2)4 | |
I wynika ,że f'> o dla x∊D
12 lut 16:57
krystek: Odp:Brak ekstremum.
12 lut 16:58
Milena: no tak myslalam... ale co teraz z monotonicznościa? funkcja rosnaca od −∞ do ∞ ?
12 lut 17:02
Milena: sorki −∞ do −1 rosnie od −1 do 1 maleje i od 1 do ∞ rosnie
12 lut 17:04
Milena: tak?
12 lut 17:04
krystek: Nie f↗ dla x∊(−∞,−1)U (−1,1)U(1,∞) zapis może być dla x∊R/{−1,1}
12 lut 17:07