Proszę o pomoc
brego: jeżeli osią symetrii paraboli o równaniu y = 3(x+a)2 − 6 jest prosta x= −4 , to: A. a=6, B. a=
4, C. a= −6, D. a= −4.
12 lut 15:16
Kejt: x=−4 jest osią symetrii. znaczy, że przebiega przez wierzchołek równolegle do osi OY, więc mamy
podaną współrzędną wierzchołka p=−4
a=p=−4
12 lut 15:19
Bogdan:
Odcięta wierzchołka paraboli xw = −a ⇒ −a = −4 ⇒ a = 4
12 lut 15:28
Bogdan:
Postać kanoniczna: y = a(x − xw)2 + yw, tutaj xw = −a
12 lut 15:29
Kejt: ojj..faktycznie..a=4..
12 lut 15:36
brego: dziękuję bardzo za pomoc.
12 lut 15:57