matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
elena:
jakim sposobem moge zrobić taka całkę ∫
√
4ln 2x+4
6x
12 lut 15:03
Bogdan:
1
2
1
1
1
4ln2x + 4 = t ⇒ ln2x =
t − 1,
dx =
dt ⇒
dx =
dt
4
2x
4
x
4
1
1
*
∫ t
1/2
dt =
6
4
12 lut 15:10
elena:
aha, dziękuje XD
12 lut 15:12