xxx
ola:

Wyznacz zbiór A który jest jest zbiorem wszystkich argumentów dla których funkcja
f(x)=−3(x−4)(5−x) przyjmuje wartości dodatnie.
Z mojego rysunku wynika że A=(4,5). W czym błąd?
12 lut 14:42
Kejt:
f(x)=−3(x−4)(5−x)=3(x−4)(x−5)
teraz widzisz swój błąd?
12 lut 14:44
ola: ale skąd się wzięło 3(x−4)(x−5)?
12 lut 14:51
Kejt: w drugim nawiasie wyłączyłam '−' przed nawias...
12 lut 14:52
Artur z miasta Neptuna:
masz −przed nawiasami ... Kejt wrzuciła go do środka.
12 lut 14:53
Aga1: 5−x=−(−5+x)=−(x−5)
Ramiona paraboli do góry.( możesz wszystko wymnożyć i a=3)
12 lut 14:53
ola: aaa ok
12 lut 14:54
Artur z miasta Neptuna:
pamiętaj ... zawsze doprowadzaj do postaci:
a(x−b)(x−c)(x−d)(x−e) ....
wtedy możesz rysować wykres, mając pewność kiedy wielomian będzie >0 a kiedy <0
12 lut 14:57