równanie
kropka :
25log5sinx=0,5
12 lut 14:34
Artur z miasta Neptuna:
25 = 52
patrzysz na potęgę .... 2log5 sinx = log5sin2x
a wiesz, że:
alogab = b
więc
sin2x = 0.5
rozwiąż.
12 lut 14:36
kropka : tyle właśnie zrobiłam
12 lut 14:43
Artur z miasta Neptuna:
no to masz
sin x = 1/4 lub sin x = −1/4
12 lut 14:55
Aga1: | | √2 | | √2 | |
Raczej sinx= |
| lub sinx=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 lut 14:57
kropka : no tak, bo pierwiastkuje, ale potem jak mam obliczyć sinx=1/4 i sinx=−1/4
12 lut 15:01
Aga1: | | π | | √2 | | π | | √2 | |
sin |
| = |
| , a sin(− |
| )=− |
| |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ lub x=π− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | |
lub
| | π | | π | |
x=− |
| +2kπ lub x=π−(− |
| )+2kπ, wszędzie k∊C. |
| | 4 | | 4 | |
12 lut 15:21