Mariusz:
| | x | |
y' + 2 |
| = 4x, y(1) = 2. |
| | y | |
Równanie o rozdzielonych zmiennych
| | x | |
y' = 4x − 2 |
| , y(1) = 2, |
| | y | |
| | 1 | |
y' = 2x(2 − |
| ), y(1) = 2, |
| | y | |
| | 2y−1 | |
y' = 2x( |
| ), y(1) = 2, |
| | y | |
| 4y | |
| y' = 8x, y(1) = 2, |
| 2y−1 | |
| 4y−2+2 | |
| y' = 8x, y(1) = 2, |
| 2y−1 | |
| | 2 | |
(2 + |
| )dy = 8xdx , y(1) = 2, |
| | 2y−1 | |
(2y + ln|2y−1|) = 4x
2+C, y(1)=2
(2*2+ln(3)) = 4+C
C = ln(3)
(2y + ln|2y−1|) = 4x
2+ln(3),
To jest rozwiązanie w postaci uwikłanej
i o ile można wyrazić jawną postać funkcji x(y) za pomocą funkcji elementarnych
to jawnej postaci funkcji y(x) już bez użycia funkcji specjalnych nie podamy
Do wyznaczenia jawnej postaci funkcji y(x) będziemy chyba potrzebowali funkcji W Lamberta