Jeszcze jedno pytanko
ola: Punkty A=(0,6) B=(−2,0) C=(1,0) należą do wykresu funkcji kwadratowej f. Wobec tego funkcja f
określona jest wzorem:
ja udzieliłam odpowiedzi że f(x)=(x+2)(x−1) natomiast prawidłową odpowiedzią jest
f(x)=−3(x−1)(x+2)
rozumiem dlaczego −1 i 2 ponieważ są to miejsca zerowe ale dlaczego a=−3?
12 lut 14:08
pigor: ... ano dlatego , że szukasz y=
a(x+2)(x−1) i A=(0,6) ∊ paraboli , czyli
6=a*2*(−1) ⇒
a= −3 i to tyle . ...
12 lut 14:12
ola: ano dziękuję

nie wpadłabym na to yyy
12 lut 14:17