Bryły obrotowe
.Marek: W trójkącie prostokątnym długości przyprostokątnych są równe 15 cm i 20 cm. Przez wierzchołek
większego kata ostrego poprowadzono prostą k prostopadłą do przeciwprostokątnej. Oblicz
objętość i pole powierzchni bryły otrzymanej w wyniku obrotu danego trójkąta wokół prostej
Pomoże ktoś?
12 lut 13:49
Ted:
12 lut 14:33
Artur z miasta Neptuna:
Powstała bryła możesz traktować jako przycięty stożek o promieniu przeciwprostokątnej.
Wycięciem będą dwa stożki, które łatwo wyliczyć gdy zrobisz przekrój tego stożka
12 lut 14:33
Aga1:
12 lut 15:13
tyu:

α=45
CA=AD, więc CD=15
√2
Ale jak obliczyć tu AB
3 paź 22:40