Zadanie do sprawdzenia ;)
Milena : hej mam pytanie bo rozwiązałam zadanie ale nie wiem czy dobrze sprawdził by mi ktoś
Podaje treść zadania :
przekątna prostopadłościanu ma długość 20 i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60stopni .
oblicz objętość tego prostopadłościanu wiedząc ze jedna z krawędzi podstawy ma długość 8 .
I ja zrobiłam to tak
obliczyłam sinα i wyszło mi h = 10 pierwiastka z 3 potem ze wzoru na Pp= a do kwadratu
pierwiastka z 3 dzielone na 4 obliczyłam to Pp i wyszło mi 16 pierwiastka z 3 i to wszystko
podstawiłam pod wzór na objętość V = Pp * h no i wyszedł mi wynik 480 i zastanawia mnie czy
to dobrze w ogóle jest ..
12 lut 13:43
Kejt: hmm..mi wyszło Pp=48 i V=480√3..
12 lut 13:48
Kejt: tylko nie rozumiem dlaczego użyłaś tutaj wzoru na pole trójkąta równobocznego?
12 lut 13:49
Milena : A.. no tak kurcze nie ten wzór .. dlatego źle mi wyszło...
jaki jest wzór na Pp do tego zadania ? mi się to myli cały czas a jutro mam sprawdzian
12 lut 13:57
Kejt: policz przekątną podstawy, a potem oblicz drugi bok z tw. pitagorasa. wzór to ab znaczy bok
razy drugi bok..
12 lut 13:59
Kejt: (podstawą jest prostokąt)
12 lut 14:00
Milena : Przekątna podstawy to a√2 Tak ? i dalej jak ja to mam zrobić nie rozumiem tego ..
12 lut 14:03
Kejt: nie, nie, nie...to jest wzór na przekątną kiedy podstawą jest kwadrat a my mamy
prostokąt, więc musimy się pomęczyć z policzeniem tego boku przy pomocy twierdzenia
Pitagorasa..zaraz Ci zrobię rysunek..
12 lut 14:06
Milena : No wiem już ... Licze Pp ale nie wiem czy dobrze bo licze z tego wzoru Pp=ab
i zrobiłam Pp = 8* i to b skąd mam wiedzieć ile wynosi ...
12 lut 14:09
Kejt:

mam nadzieję, że teraz rozumiesz o co mi chodzi..
najpierw musisz policzyć 'd' a potem 'a'
12 lut 14:15
Bogdan:

Można bardzo prosto stosując własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o.
c = 10, H = 10
√3, a =
√100 − 64 = 6, V = 48*10
√3 = 480
√3
12 lut 14:21
Milena : to z jakiego wzoru ja mam policzyć ? ..
Z tego d= a do kwadratu + b do kwadratu + c do kwadratu i to pod pierwiastkiem wszystko ?
12 lut 14:24
Kejt: mówiłam Ci.. d2=a2+82
a 'd' policzysz z tg60o
12 lut 14:38
Milena : Ok dzięki Bogdan .. tylko nie wiem jak obliczyć Pp tego trójkąta tak by mi wyszło 48
12 lut 14:49
Milena : ?
12 lut 15:48