Funkcja kwadratowa
Ola: O funkcji kwadratowej wiadomo, że dla argumentu x=−1 przyjmuje wartość największą równą 4 oraz
jednym z jej miejsc zerowych jest równa −3
a)podaj zbiór wartości tej funkcji
b)wyznacz drugie miejsce zerowe
c)podaj zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja przyjmuje ujemne wartości
e) wyznacz wzór tej funkcji w postaci kanonicznej lub iloczynowej
proszę o pomoc i małe wyjaśnienie:(
12 lut 12:57
Kejt:
mamy podane wartość największą i argument..znaczy współrzędne wierzchołka:
x=−1 czyli p=−1
q=4
czyli korzystając z postaci kanonicznej:
f(x)=a(x−p)2+q
f(x)=a(x+1)2+4
i mamy podane miejsce zerowe: x=−3 czyli f(−3)=0
f(−3)=a(−3+1)2+4
a(−3+1)2+4=0
a=...
podaj ile Ci wyszło.
12 lut 13:01
Ola: Wyszło mi a=−8
12 lut 13:13
Kejt: pokaż jak liczysz..bo mi wyszło inaczej..
12 lut 13:16
Ola: A ile powinno wyjść?
12 lut 16:27
Kejt: mi wyszło a=−1..
12 lut 16:29
Ola: hmmm, jak to liczysz
12 lut 19:33
Kejt:
a(−2)2+4=0
4a+4=0
4a=−4
a=−1
12 lut 19:56
Ola: Aaaa, a ja miałam 8 i poprostu przerzuciłam

kumam

a zbiór tej funkcji to (−∞,4> i <−1,∞)
12 lut 20:31