Stożek
00x: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o wysokości 6. W stożek wpisujemy różne
graniastosłupy prawidłowe trójkątne tak, że jedna podstawa graniastosłupa jest zawarta w
podstawie stożka, a wierzchołki drugiej leżą na powierzchni bocznej stożka. Wyznacz wymiry
takiego graniastosłupa , którego pole powierzchni bocznej będzie największe.
12 lut 11:30
Mila: obliczamy bok Δ
(a√3)/2 =6
a=4√3
R =2√3 − promień w postawie stożka
Graniastosłup jest prawidłowy− w podstawie ma Δ równoboczny
Liczę dalej, możesz podać odpowiedź? Spróbuję narysować . Wejdę na komputer po 20 .
12 lut 17:02
Mila:

H=6
R=2
√3
ΔSPE jest podobny do ΔSOB
| H−x | | H | | 6−x | | 6 | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| |
| r | | R | | r | | 2√3 | |
oblicz r a następnie wysokość górnego trójkąta równobocznego i jego bok w zależności od x.
Pb (x) =3*b*x
będzie funkcją kwadratową i obliczysz dla jakiego x ma wartość największą.
12 lut 21:27