obl powierzchni
ziemek0000: osiedlowe boisko ma wymiary 40m x 30m. spółdzielnia mieszkaniowa postanowiła powiększyć jego
powierzchnię. ustalono, że stosunek długości boiska do jego szerokości się nie zmieni. O ile
metrów kwadratowych zwiększy się powierzchnia tego boiska jeżeli wiadomo że odległość między
dwoma przeciwległymi narożnikami ma być dłuższa o 5metrów?
12 lut 10:57
Aga1: | | 4 | |
Stosunek długości boiska do jego szerokości = |
| |
| | 3 | |
pole tego boiska P=40*30=
Przekątna boiska o wymiarach 40X30 wynosi
d
2=40
2+30
2
d=50m
Przekątna powiększonego boiska wynosi
D=50+5=55m.
a, b wymiary boiska po powiększeniu
a
2+b
2=55
2
Licz dalej.
12 lut 11:31