Optyka
Zygmuś:
Widz ogląda spektakl teatralny z odległości a od sceny przez lornetkę(lunetę teatralną),
ustawiając odległość obiektywu (o ogniskowej f1)od okularu(o ogniskowej ↔f2) na
odległość L.Jakie ewentualnie powinien nosić okulary?(Dx±=? w dioptriach).Odległość
dobrego widzenia D.Wszystkie podane wielkości w centymetrach
12 lut 07:40
Zygmuś:
O tym czy okulary i ewentuanie jakie są widzowi potrzebne roztrzygnie równanie
Jeśli D
1 =D to okulary są widzowi niepotrzebne
Ale jak obliczyć D
1−odległość od okularu w jakiej widz ustawił obraz ?
12 lut 09:21
Żak:
Rozwiąż na D
1 układ równań
| ⎧ | (a−f1)(y−f1)=f12 | |
| ⎩ | (y−L−f2)(D1−f2)=f22 |
|
12 lut 10:26
Zygmuś:
Ale dlaczego?
12 lut 10:28