matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
PROSZE O POMOC WEKTORY
Tarnos:
Dane są dwa wektory a,b o długości |a| =
√
3
, |b|=2 które tworzą kąt α.
π
5π
Obliczyć wektory (a+b)
2
gdy α=
; α=
6
6
12 lut 04:01
pigor:
... np.
5π
(a+b)
2
=
a
2
+2a*b+b
2
=|a|
2
+2|a||b| cosα+ |b|
2
=
√
3
2
+2*
√
3
*2cos
+2
2
=
6
π
π
√
3
= 3+4+4
√
3
*cos(π−
) = 7−4
√
3
cos
=7−4
√
3
=7−6 =
1
,
6
6
2
π
sam(a) zrób analogicznie dla α=
=30
o
. ...
6
12 lut 09:59