matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
yołł
P@weł:
Czy może mi ktoś pokazać jak została obliczona wysokość(H) w 2 zadaniu na stronie :
√
69
https://matematykaszkolna.pl/forum/126942.html
bo mi niestety nie wychodzi
3
11 lut 23:16
dero2005:
H =
√
l
2
− (
2
3
h
p
)
2
=
√
3
2
− (
2
3
√
3
)
2
=
√
9 −
4
9
*3
=
√
23
=
√
9 −
4
3
=
√
27
3
−
4
3
=
√
23
3
=
=
√
3
√
23
*
√
3
=
√
3
*
√
3
√
69
=
3
12 lut 07:00