trygonometria parametr
bartek:
bartek: wyznacz liczbę dodatnich rozwiązań równania 1−|x−4|=2sinm w zależnośći od parametru m.
jak to
zrobić?
11 lut 22:22
pigor: otóż,
g(m) − liczba dodatnich rozwiązań danego równania , to
1−|x−4|=2sinm ⇔ |x−4|=1−2sinm ⇔
−1 ≤ sinm ≤ 1 i
| | π | | π | |
g(m)= 0 ⇒ 1−2sinm ≤ 0 ⇒ 12≤ sinm ≤ 1 ⇒ |
| +2kπ ≤ m ≤ |
| +2kπ , |
| | 6 | | 2 | |
| | π | | π | |
g(m)= 2 ⇒ 0< 1−2sinm< 4 ⇒ −1 ≤ sinm< U{1}{2] ⇒ − |
| +2kπ≤ m< |
| +2kπ , |
| | 2 | | 6 | |
| | 3 | |
g(m)= 1 ⇒ 1−2sinm ≥4 ⇒ 2sinm ≤ −3 ⇒ sinm ≤ − |
| ⇒ m∊∅ . ...  |
| | 2 | |
11 lut 23:03
bartek: nie ogarniam
12 lut 10:02
bartek:
już rozumiem. dzieki
12 lut 15:55