Trygonometria
Godzio: Kejt zerknij tu
11 lut 22:06
Zak z rasy joonów : no jestem
11 lut 22:07
11 lut 22:09
Zak z rasy joonów : Dziękuję
Godziu
11 lut 22:17
Godzio:
To Ty w końcu

?
11 lut 22:19
Aga1: Jednak nie nadaję się na detektywa.
11 lut 22:25
Godzio:
11 lut 22:25
Zak z rasy joonów : Tak to ja
11 lut 22:46
Kejt: mm..mieszanka trygonometryczna..moja ulubiona..skąd wiedziałeś?
11 lut 22:56
Kejt: 1 i 4 praktycznie nie mogę ruszyć..
w drugim utknęłam przy:
a trzecie zrobione bez problemu..
robię dalej..
11 lut 23:23
Godzio: Jeśli chcesz sprawdzenia czy coś, to pisz zadanie tutaj i do niego rozwiązanie, jeśli wskazówki
to też zadanie i wtedy mogę coś pomóc, bo nie chce mi się łazić po linkach
11 lut 23:37
Kejt: ok.
| | 1 | |
Obliczyć sin3x+cos3x mając dane sin2x= |
| |
| | 4 | |
doszłam do:
i nie mam pomysłu co dalej..
11 lut 23:39
Zak z rasy joonów : (sinx+cosx)2 = 1 + sin2x
11 lut 23:45
Godzio:
sin2x + cos2x = 1
Zatem
sinx + cosx = ?
11 lut 23:45
Kejt: √1+sin2x..?
11 lut 23:59
Godzio:
Mały błąd (niedokładność

)
12 lut 00:00
Kejt: hmm..
sin2x+cos2x=1
sin2x+2sinxcosx+cos2x=1+2sincosx
(sinx+cosx)2=1+sin2x /√
|sinx+cosx|=√1+sin2x?
nie rozumiem o co zbytnio chodzi..
12 lut 00:03
Godzio: No teraz ok

Czyli sinx + cosx = ?
12 lut 00:06
Kejt: −√1+sin2x v √1+sin2x?
12 lut 00:07
Godzio:
Jawohl !
12 lut 00:07
Kejt: ach..dopiero teraz zajarzyłam do czego ma mi się to przydać

wyszło:
12 lut 00:14
Godzio:
12 lut 00:16
Kejt:
Dla jakich wartości sinx liczby sinx, cosx, sin2x ( w podanym porządku ) są kolejnymi wyrazami
ciągu geometrycznego? Wyznaczyć czwarty wyraz tego ciągu dla każdego z rozwiązań.
robię tak:
z własności ciągu geo:
cos
2x=sinx*sin2x
robiłam na dwa sposoby:
za pierwszym wyszło mi tak:
t=cosx t∊<−1;1>
delta wyszła nieciekawa więc dalej zostawiłam..
2) cosx(−2sin
2x+cosx)=0
cosx=0 v −2sin
2x+cosx=0
cos2x+cosx=1
i dalej też nie wiem
12 lut 00:24
Godzio:
cos
2x = sinx * sin2x
cos
2x = 2sin
2xcosx
cos
2x = 2(1 − cos
2x)cosx
cos
2x = − 2cos
3x + 2cosx
2cos
3x + cos
2x − 2cosx = 0
Działaj dalej

. Mam jedną prośbę, jeśli robisz zadanie, staraj się je robić dokładnie, nie
chce być upierdliwy, ale czasem nudne jest pisanie oczywistości
12 lut 00:28
Godzio:
Cofam swój post

Zadanie jest ok, tylko hmmm, zadanie nieciekawe
12 lut 00:29
Godzio: Dobra, przeczytaj polecenie
12 lut 00:30
Kejt: no ja wiem, że trzeba to doprowadzić do sinusa..ale za cholerę nie wiem jak..
12 lut 00:34
Kejt: dobra..mniejsza z tym..spróbuję jeszcze rano..teraz idę spać..dobranoc.
12 lut 00:36
Godzio:
Wiesz co, idź tą drogą co robiłaś, wyniki w odpowiedzi są paskudne, więc droga jest ok, po
wyliczeniu cosx wyznaczysz przez jedynkę trygonometryczną sinx
12 lut 00:37
Kejt: pierwszą czy drugą drogą?
12 lut 00:38
Godzio: Obojętnie, tyle, że z drugiej cosx = √1 − sin2x
12 lut 00:40
Kejt:
wyszło:
| | √43+4√17 | | √43+4√17 | |
sinx= |
| v sinx=− |
| |
| | 8 | | 8 | |
przy liczeniu drugiego a
4 po podniesieniu do kwadratu sin2x zaczęło wychodzić to samo, więc
zostawiłam..
12 lut 12:40
Kejt:
wyszło:
| | √43+4√17 | | √43+4√17 | |
sinx= |
| v sinx=− |
| |
| | 8 | | 8 | |
przy liczeniu drugiego a
4 po podniesieniu do kwadratu sin2x zaczęło wychodzić to samo, więc
zostawiłam..
12 lut 12:40
Kejt:
| | π | | π | |
Rozwiązać nierówność sin2x<sinx w przedziale <− |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
wychodzi mi:
sinx(2cosx−1)<0
sinx=0 v 2cosx−1=0
2cosx=1
jak ja mam to narysować? żeby uwzględnić przedział..
12 lut 16:43
Godzio: 2cos
3x + cos
2x − 2cosx = 0
cosx = 0 lub 2cos
2x + cosx − 2 = 0 ⇒ Δ = 17
| | − 1 + √17 | | − 1 − √17 | |
cosx = |
| lub cosx = |
| −− to drugie oczywiście odpada |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 − 2√17 + 17 | | 9 − √17 | | 8 − 9 + √17 | |
sin2x = 1 − |
| = 1 − |
| = |
| = |
| | 16 | | 8 | | 8 | |
| | √√17 − 1 | |
Zatem: sinx = ± |
| |
| | 2√2 | |
Dla cosx = 0 mamy: sin
2x =1 ⇒ sinx = ±1
Czwarty wyraz:
Dla sinx = ± 1 a
4 = 0
| | √√17 − 1 | |
Dla sinx = ± |
| mamy: |
| | 2√2 | |
| | − 1 + √17 | | √√17 − 1 | | √√17 − 1 | |
2 * |
| * ± |
| * 2 * (± |
| ) = |
| | 4 | | 2√2 | | 2√2 | |
| | √17 − 1 | | 17 − 2√17 + 1 | | 9 − √17 | |
(− 1 + √17)* |
| |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 4 | |
12 lut 17:02
Godzio:
Kejt jak się rozwiązuje nierówności ?
sin2x < sinx
Rozwiązujesz równanie:
sin2x = sinx
2x = x + 2kπ lub 2x = π − x + 2kπ
Mając punkty przecięcia rysujesz sobie oba wykresy i odczytujesz rozwiązanie, tyle.
12 lut 17:03
Kejt: nie wiedziałam jak to narysować..ale..mniejsza z tym..
12 lut 17:06
Godzio:

Jak to nie wiedziałaś jak narysować

?
12 lut 17:16
Kejt: mam dziwne wrażenie, że z każdym zdaniem coraz bardziej się pogrążam..
12 lut 17:17
Godzio:
| | π | | π | |
No dobra, rozwiązanie chciałbym  Pamiętaj, przedział jest [− |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
12 lut 17:18
Kejt:
jeśli nie..to ja się poddaję..
12 lut 17:37
Godzio:
| | π | |
Przecież na rysunku w przedziale [0, |
| ] widać gołym okiem rozwiązanie |
| | 2 | |
12 lut 17:42
Godzio:
| | π | | π | | π | |
x ∊ (− |
| ,0) U ( |
| , |
| ] |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
12 lut 17:49
Godzio:
Ten mój rysunek tutaj, to taki nieciekawy, bo nie oddaje w pełni sin(2x)
12 lut 17:49
Kejt: już wiem..po prostu bardzo inteligentnie(patrząc na wykres) stwierdziłam, że −π/2>−1..nie
komentujmy tego proszę..
i zły wykres miałam −.−
12 lut 17:57
pigor: ...
Kejt, nie załamuj się, bo np. ja nie chciałbym korzystać z tak "kłamliwego"
wykresu i proponuję metodę analityczną taką :
sin2x< sinx ⇔ 2sinxcosx−sinx< 0 ⇔ sinx(2cosx−1)< 0 ⇔
(sinx< 0 i 2cosx−1 >0) lub (sinx >0 i 2cosx−1< 0) ⇔
(sinx< 0 i cosx >
12)
lub (sinx >0 i cosx<
12) i teraz już prosto podać sumę
rozwiązań w danym przedziale [−
π2;
π2] . ...

pozdrawiam
12 lut 18:11
Kejt: Pigor, dziękuję..już sobie to wyrysowałam w programie i wszystko mi się zgadza..po prostu
zamiast sinx miałam wykres cosx..
12 lut 18:14
Godzio:
Lepiej starannie sobie wykres narysować (bez programów

), metodą analityczną zajmuje to
znacznie więcej czasu, ale lepiej go nie tracić

(jak rysowałem wykres to nie zwróciłem
uwagi na szczegóły i wyszedł jak wyszedł ... )
12 lut 18:17
Kejt: Wykazać, że dla każdego kąta α prawdziwa jest nierówność:
√3sinα + √6cosα ≤ 3
mogę jakąś wskazówkę? bo mi nie wychodzi..
12 lut 18:32
Godzio:
Może tak jak
AS w rozwiązaniu zaproponował i zrobił, ale na razie tam nie zaglądaj

Podziel na
√3 i wprowadź oznaczenie: tgβ =
√2
12 lut 18:40
Kejt: wyszło mi:
12 lut 18:50
Godzio: cosβ = ?
12 lut 18:57
Kejt: | sinβ | |
| ?  |
| √2 | |
12 lut 19:17
pigor: a co powiesz, jeśli wiesz przecież, że cosβ ≤ 1 , to . ...
12 lut 19:25
Godzio:
sinβ =
√2cosβ
sin
2β = 2cos
2β
| | 1 | |
1 = 3cos2β ⇒ cosβ = ± |
| |
| | √3 | |
| | 1 | |
sin(α + β) ≤ √3 * |
| = 1 |
| | √3 | |
| | 1 | | √2 | |
Dla cosβ = − |
| (sinβ = − |
| ) |
| | √3 | | √3 | |
| | 1 | | √2 | |
sinα * (− |
| ) + cosα * (− |
| ) ≤ √3 / * (−√3) |
| | √3 | | √3 | |
sinα +
√2cosα ≥ − 3
A to już oczywiste ponieważ:
sinα ≥ − 1
√2cosα ≥ −
√2
sinα +
√2cosα ≥ − 1 −
√2 ≥ − 3 (tą ostatnią nierówność też można pokazać

)
12 lut 19:37
Kejt: ach...dlatego nie wychodziło..po tym jak mnie okrzyczeliście za podnoszenie do kwadratu nawet
mi to przez myśl nie przechodzi..
12 lut 19:54