przesunięcie wykresu funkcji o wektor
an: Wykres funkcji otrzymano w wyniku przesunięcia równoległego wykresu funkcji f(x)=a/x o wektor
u=[p,q]. Wyznacz wzór funkcji f i współrzędne wektora u.
y=x+3/2x+1
Prosze o wytłumaczenie jak to zrobić
11 lut 21:49
Aga1:
| | a | |
Musisz doprowadzić do postaci y= |
| +q |
| | x−p | |
| | x+3 | |
y= |
| Wyłącz w liczniku i mianowniku2. |
| | 2x+1 | |
teraz możesz podzielić licznik przez mianownik
11 lut 21:55
an: Dlaczego po wyłączeniu 2 w liczniku i mianowniku w liczniku jest +3,5?
11 lut 22:06
Aga1: | | 3 | |
Błąd |
| =1,5 to i dalej musisz poprawić. |
| | 2 | |
11 lut 22:18
an: ok chciałam się upewnić. Wszystko jasne, dzięki
11 lut 22:22