?
Patryk:

Postawą jest trójkąt równoboczny o krawędzi 6
pole czerwonej płaszczyzny jest równe 18
a−ramie trójkąta
sin
2α+cos
2=1
sin
2α=1−cos
2α
sinα=
√1−cos2α
z tw cosinusów
36=2a
2+2a
2*cosα 2
o
| ⎧ | 36=2a2+2a2*cosα | |
| ⎩ | 18=12a2√1−cos2α |
|
czy to zadziała ?
11 lut 21:23
Mila: Co masz obliczyć?
11 lut 21:29
Patryk: cosα i obietość
11 lut 21:30
Aga1: Wysokość czerwonego trójkąta oblicz
| | 6√3 | |
Wysokość podstawy hp= |
| |
| | 2 | |
Wysokość graniastosłupa z tw. Pitagorasa
H
2=h
2−h
p2.
11 lut 21:34
Aga1: ramię oblicz z tw,pPitagorasa
a2=62+H2
cosα z tw. cosinusów.
11 lut 21:36
Mila: Czerwony Δ jest równoramienny ( to zauważyłeś)
h=18:3 =6
dalej z tw pit. oblicz a i H
W razie wątpliwości pytaj. To będzie prosty sposób.
11 lut 21:40
Patryk: dzięki wielkie za znalezienie o wiele prostszego sposobu
11 lut 21:42