Rozwiąż nierówność
00x: Dana jest funkcja f(x)=1− 3x . Rozwiąż nierównośc f(x−6) − f (x+6) >1.
11 lut 20:45
Zak z rasy joonów : | | 3 | | 3 | |
1 − |
| − 1 + |
| > 1 |
| | x−6 | | x+6 | |
Zwykłe podstawienie. Nic specjalnego.
11 lut 20:46
00x: x−6x−6 −
3x−6 −
x+6x+6 +
3x+6 >1
x−9x−6 −
x+9x+6 >1
(x−9)(x+6)− (x+9)(x−6)(x+6)(x−6) >1
Po uporządkowaniu wychodzi :
−6xx2−36 >1
i wtedy możemy wymnożyć przez x
2−36 ?
Bo kiedy tak robie to wychodzi mi 0 > x
2 +6x − 36 i wyliczając deltę wychodzi 180 i
wyliczając x
1 i x
2 wychodzi nie to co powinno być
12 lut 11:44
Jakby ktoś jeszcze potrzebował:
| | 3 | | x−9 | |
f(x−6) = 1 − |
| = |
| |
| | x−6 | | x−6 | |
| | 3 | | x+3 | |
f(x+6)= 1 − |
| = |
| |
| | x+6 | | x+6 | |
| (x−9)(x+6)−(x+3)(x−6) | |
| >1 |
| (x−6)(x+6) | |
| x2−3x−54−x2+3x+18 | |
| >1 |
| X2−62 | |
| −36−(x2−36) | |
| >0 / * (x2−36)2 |
| x2−36 | |
−x
2(x
2−36)>0
x=0, x=0, x=6, x=−6
x∊(−6;0) ∪ (0;6)
14 lis 20:00