zadania tekstowe
malenstwoxxx: zad1.Dany jest trójkąt równoboczny o boku długości√3. Oblicz:
a)wysokość tego trójkąta
b)promień koła wpisanego w ten trójkąt
c) stosunek pola koła opisanego na tym trójkącie do pola koła wpisanego w ten trójkąt
zad2.W trapezie równoramiennym krótsza podstawa i wysokość mają długość 3, a długość przekątnej
jest równa 5.Oblicz obwód i pole tego trapezu.
zad3.Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość√5,a jedna z przyprostokątnych jest
dwa razy dłuższa od drugiej.Oblicz pole trójkąta.
zad4.Rozwiąż trójkąt prostokątny ABC mając dane:
a)a=3√2−2√3
Bardzo proszę o pomoc !
11 lut 20:39
11 lut 20:52
Kejt:

5
2=3
2+a
2
a=...
dalej powinnaś sobie poradzić..bo jest samo tw. Pitagorasa..
11 lut 20:57
Kejt:

(
√5)
2=a
2+(2a)
2
a=...
P=...
11 lut 21:01
Kejt: 4. raczej jest błąd w poleceniu...bo nie da się podać dwóch pozostałych długości boków tego
trójkąta mając podany tylko jeden.
a przynajmniej ja nie jestem w stanie.
11 lut 21:04