Prosze o pomoc
Piterx: Wyznacz wartości parametru p, dla której proste k: x−py−2p=0
oraz l: −3x+(2−p)y−6=0 są :
a) równoległe
b) prostopadłe
Dla wyznaczonego parametru p wyznacz równania prostych
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania o krótki opis.
11 lut 20:37
Ted:
| | 1 | | 3 | |
skoro równoległe .... to |
| = |
|
|
| | p | | 2−p | |
a skoro prostopadłe

? to ...
11 lut 20:50
Aga1:
Proste A1x+B1y+C1=0 i
A2x+B2y+C2=0
są a) równoległe, jeśli A1*B2−A2*B1=0
b)prostopadłe, jeśli A1*A2+B1*B2=0
a)1*(2−p)−(−3)*(−p)=0
b)1*(−3)+(−p)*(2−p)=0
11 lut 21:17
Piterx: dzięki
11 lut 21:24