zbadać ciągłóść
piotr: pomóżcie proszę
| | ⎧ | 1−x−2x2, x<0 | |
| f(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | e−x, x≥0 | |
11 lut 20:31
wmboczek: f składowe są ciągłe, więc wystarczy sprawdzić, czy w pkt styku (x=0) oba wzory dają tę samą
wartość
11 lut 20:37
11 lut 20:57
Aga1: | | x2−2x | |
Licz limx→2− |
| =limx→2−(−x)=−2 |
| | −(x−2) | |
| | x(x−2) | |
limx→2+ |
| =lim x→2+x=2 |
| | x−2 | |
Nie istnieje granica funkcji przy x→2, więc funkcja nie jest ciągła dla x=2.
11 lut 21:23
piotr: dzięki Aga1 i jeszcze ostatnie dla "chętnych"
1, x=1
x+e
1/1−x , x>1
11 lut 21:40
piotr: wie ktoś jak to zrobić..prosze
12 lut 09:38