Logarytmy
: D: Witam. Mam dużą prośbę, czy może mi ktoś wytłumaczyć jak dojść do rozwiązania zadania :
zd/oblicz podstawę logarytmu
Loga √3 =1/4
z definicji log wiem, ze a 1/4 = √3
a jak to rozwiązać dalej ?
11 lut 20:18
11 lut 20:31
: D: Rozumiem do momentu :
a 1/4=3 1/2
ale potem dlaczego przy znaku zapytania jest 1/4 ? czy 1/2 pomnożyłeś przez 1/2 i w takim
razie trzy też trzeba pomnożyć przez 1/2 i wyjdzie podstawa ?
staram się to zrozumieć ale bez czyjejś pomocy mogę błędnie zrozumieć.
12 lut 13:15
Ted:
chcę doprowadzić do tego samego wykłanika abyś mógł przyrównać podstawy
Zauważ, że 9
1/4=(3
2)
1/4=3
1/2
więc masz tam
a
1/4=9
1/4
a=

?
12 lut 13:31
: D: a=9 w takim razie.Dzięki : )
a skoro jesteśmy przy logarytmach to mam takie pytanko, da się wyliczyć taki logarytm :
Log312 (log przy podstawie trzy do dwunastej)
próbowałem to na rożne wzory, ale nic nie wychodzi czy to znaczy, ze on musi pozostać w takiej
postaci bo nic nie da się z nim zrobić ?
12 lut 14:36
: D: sryy źle mi wyszło chyba teraz poprawnie:
Log3 12
12 lut 14:37
: D: Podbijam, bardzo mi zależy by dowiedzieć się czy i jak obliczyć powyższy króciutki logarytm : )
12 lut 15:45
Ted: to zapisz go porządnie −

raz piszesz " trzy do dwunastej" ... a raz log
312 ...
12 lut 15:47
Mila:
log312 =log3(3*4) =
=log33 +log322 = 1+2log32
12 lut 15:49
: D: Ted: soryy, nie wiedziałem jak to zapisać : )
Mila: dzięks
Mogę liczyć na jeszcze trochę pomocy ? xD
Mam taki logarytm:
−1 + 2Log5 = ? (pięć nie jest tu podstawą, to jest log dziesiętny z liczby 5 )
w zasadzie to nie wiem co zrobić z tym −1 . Dwójkę przerzucę na przód i dostane Log 25 , ale
jak dodać −1 ?
12 lut 16:18
Kejti:
−1+2log5=−1+log25=log0,1 + log25=log2,5
12 lut 16:20
Ted:
... zamień −1 na logarytm
12 lut 16:22
krystek: Podpowiem ,że zamieniamy −1 na logarytm :−1=logx⇔10−1=x ⇒x =0,1
stąd −1=log(0,1)
12 lut 16:24
Aga1: Podam Ci prosty sposób na zamianę liczby na logarytm
np.3 chcę zamienić na logarytm o podstawie2
piszę log2 dopisuję liczbę logarytmowaną taką samą jak podstawa, log22 i ostatnią liczbę
podnoszę do potęgi u nas 3
3=log223
4 chcę zamienić na logarytm przy podstawie np.5
4=log554
i jeszcze 2 zamienię na logarytm przy podstawie 0,1
2=log0,1(0,1)2
12 lut 16:29
: D: Zrozumiałem, jesteście wielcy xD
12 lut 16:42
: D: Słuchajcie ,a dobrze zrobiłem ten Logarytm ? Ten log wymyśliłem sam, a więc nie wiem czy ma
jakieś sensowne rozwiązanie xD
Log6 3 = Log6 3 + Log6 1 =1+ Log6 3 dobrze rozpisałem ?
z góry dzięki !
12 lut 17:57
Kejt: ło jeny..a to co?
przecież log
61=0
12 lut 17:58
Kejt: zaraz Ci dam jakiś przykład..
12 lut 17:58
Kejt: log224=...
12 lut 18:06
krystek: Inaczej 3 zamień na log o podstawie 2!
12 lut 18:10
: D: Kejt czy to będzie coś takiego :
Log224 =Log212*2 =Log22 + Log212 = 1+ Log26*2= 1+ log22 +
Log26= 2+log22*3= 2+Log22 + log23= 3+ log23
czy to o to chodzi ? bo z definicji log nie potrafie tego obliczyć, czyli jeżeli z definicji
się nie da to tak to rozbijać ?
: )
12 lut 18:18
Kejt: ajajaj..co Ty z tym robisz..czemu to jest do potęgi?
ale wynik jest w porządku.
12 lut 18:43
Kejt: łatwiej by było po prostu:
log224=log2(8*3)=log28+log23=3+log23
12 lut 18:44
: D: Jeżeli dobrze rozumiem to nie wszystkie logarytmy można obliczyć z definicji loga b=c =>
ac=b
jeżeli nie da się z tej definicji to rozbijamy go w sposób powyższy ?
dzięki za przykład : )
12 lut 21:08