help
franek: w równoległoboku ABCD mamy dane AB=15cm , BC=6cm. Jedna z wysokosci tego równoległoboku ma
długośc 8cm. zatem druga ma długośc?
11 lut 20:11
Ted:
... a znasz wzór na pole rówoległoboku

?
11 lut 20:33
Zak z rasy joonów : 20 v 3,2
11 lut 20:35
franek: wiem ze ma wyjsc 3,2 ale nie mam pojecia jak to zrobic
11 lut 20:43
Zak z rasy joonów : hmmm.
Mogłem wpaść na to że wysokość musi być krótsza od boku.
Zapisz pole równoległoboku na dwa sposoby i porównaj pola.
11 lut 20:45
pigor: ...

oczywiście h=20 nie spełnia nierówności trójkąta, dlatego tylko
| | 6 *8 | | 16 | |
h *15=6 *8 ⇒ h= |
| = |
| = 3,2cm − szukana wysokość ....  |
| | 15 | | 5 | |
11 lut 20:48