wykaz, że
00x: Wykaż, że równanie 5x4 − 4x2 +√3 − 1 = 0 ma cztery różne pierwiastki.
11 lut 19:42
Grześ: podstaw x
2=t i wykaż, że t
1>0 i t
2>0
11 lut 19:45
Aga1: x
2=t, t>0
5t
2−4t+
√3−1=0
Równanie kwadratowe musi mieć 2 różne pierwiastki dodatnie,
Δ>0
11 lut 19:46
00x: A mogę tutaj wykonać działanie √3 − 1 ? Czy to jakoś inaczej, przenosci się na drugą stronę
czy coś?
11 lut 20:02
00x: A mogę tutaj wykonać działanie √3 − 1 ? Czy to jakoś inaczej, przenosci się na drugą stronę
czy coś?
11 lut 20:03
Mila:
Δ= 16 −4* 5* (√3−1)=
=16 − 20√3+20=
=36−20√3>0 o to Ci chodziło?
11 lut 20:54
00x: Tak , tylko czy my tam nie mnozymy bez minusa i wtedy wychodzi delta ujemna?
11 lut 21:24
Mila: a=5
b=−4
c=√3−1
11 lut 21:27
Aga1:
a=5, b=−4, c=√3−1
Delta musi być dodatnia, bo w zadaniu napisano wykaż, że...
Gdyby Δ<0, równanie nie miałoby żadnego pierwiastka.
11 lut 21:27
00x: hmm a co robimy po policzeniu tej delty, bo tak wlasciwie to nie wiem czy wyliczamy t i
podstwaimy do t=x2 czy robimy coś z tymi wzorami, ktore podała Aga1
11 lut 21:36
Aga1: Masz podane 2 sposoby.
11 lut 21:38
Mila: Oblicz t1 i t2, jeśli będą dodatnie to wyciągniesz pierwiatki i otrzymasz 4 rozwiązania.
11 lut 21:42
Aga1:
Pierwiastki są dodatnie, jeśli ( 0 19:46 zamiast x
1 i x
2 powinno być t
1 i t
2)
t
1*t
2>0
i t
1+t
2>0
U{p3}−1}{5}>0
nie trzeba ich wyliczać( chociaż można)
11 lut 21:48
00x: Swietnie, baaardzo Wam dziękuję

11 lut 23:21