ABCD: Jak to rozwiązać?
1,8=0,5 * |(2m+6)/5| * |-m-3|
5 maj 10:31
xpt: 1,8=0,5*|(2m+6)/5|*|-m-3| // mnożysz obustronnie *2
3,6=|(2m+6)/5|*|-m-3| // dzielisz obustronnie / |(2m+6)/5|
|-m-3| = 3,6/ |(2m+6)/5|
wiadomo, ze |x|=a lub |x>a więc równanie rozkładamy na 2 przypadki
I
-m-3 = 3,6/ |(2m+6)/5|
II
-m-3 = - 3,6/ |(2m+6)/5|
potem robisz tak samo z pozostałymi wartościami bezwzględnymi (łacznie będzie ich 4 ) i
rozwiązujesz równania. Potem sumujesz każde rozwiązania w odpowiedzi końcowej.
5 maj 12:42
mrgiver: a moze tak? lepiej nie dzielic, bo wtedy osobno trzeba rozpatrywac przypadek proby
dzielenia prze zero!
1,8 = 0,5 * |(2/5) *(m+3) | * | (-1) *(m+3)|
zgodnie z regulami dzialn mamy
1,8 / (1/5) = | (-1) * (m+3)2| = | (m+3)2|
czyli dwa przypadki :
a) 9 = (m+3)2
b) -9 = (m+3)2
z drugiego przypadku brak rozwiazan
z pierwszego mamy dwa poprzypadki
a1) m+3=3 => m=0
a2) m+3 = -3 => m= -6
ostateczna odpowiedz m∈ {-6, 0}
5 maj 16:22
xpt: Sorry, ale zachodzę w głowę, z jakich zależności wzięłeś to, że z
1,8 = 0,5 * |(2/5) *(m+3) | * | (-1) *(m+3)|
doszedłeś do
1,8 / (1/5) = | (-1) * (m+3)2| = | (m+3)2|
Bo albo Ty wiesz coś, czego ja nie wiem, albo ja po prostu ślepi jestem (obie wersje
bardzo prawdopodobne

)
5 maj 16:31
mrgiver: (2m+6) /5 = 2/5 *(m+3)
-m-3 = (-1) * (m+3)
no i zachodzi |a*b| = |a| * |b|
5 maj 20:36
xpt: Faktycznie. Zapomniałem o własności |ab|=|a|*|b|
. . . i jak ja chcę tą maturę rozszerzoną zdać
6 maj 13:32