funkcja kwadratowa
tępak^n: Wierzchołkiem paraboli y=x2+bx+c jest punkt W(−1,2)
Trzeba znaleźć b i c.
trzeba na kanoniczną zamienić dobrze myśle?
11 lut 19:26
Aga1: tak i przekształcić do ogólnej .
11 lut 19:28
kret:
albo
| −b | |
| = −1 ⇒ b = ... i 2 = 1 − b + c ⇒ c = b + 1 = ... |
| 2*1 | |
11 lut 19:33
Beti: Wystarczy że wykorzystasz podany wierzchołek:
f. ma teraz wzór: y = x
2 + 2x + c, oraz q=f(p) = 2
f(p)=f(−1) = 1 − 2 + c = c − 1
więc c−1 = 2 stąd
c=3
11 lut 19:34
tępak^n: Ok zrobiłem jak Aga mówiła i z ogólnej już odczytałem ale dzięki za inne sposoby
11 lut 19:36