funkcja kwadratowa
tępak^n: Sposób rozwiązania zadania czy o to kaman?
Wykaż że dla k<0 równanie x2+k(x+2)=0 ma dwa różne rozwiązania.
czy chodzi o podstawienie za k dowolnej liczby ujemnej? np. k=−1
wychodzi x2−x−2=0 potem z Δ licze pierwiastki i x1=−1 x2=2. Czy o to chodzi w tym zadaniu?
11 lut 17:44
Aga1: Raczej nie, bo nie jesteś w stanie podstawić wszystkich liczb ujemnych.
Kiedy równanie kwadratowe ma 2 różne rozwiązania?
11 lut 17:47
tępak^n: no gdy Δ>0 tak ?
11 lut 17:55
tępak^n: trzeba wykorzystać wzory vieta w takim razie?
11 lut 18:00
wmboczek: Δ=k2−8k=k(k−8)>0 dla k∊...
11 lut 18:36
tępak^n: właśnie do tego doszedłem wzorując się na jakimś przykładzie...
k∊(8;∞)U(−∞;0) rly?
11 lut 18:47
Kejt: coś Ty za herezje napisał..<mdleje>
k∊(−∞;0)u(8;+∞)
11 lut 18:50
tępak^n: oj tam oj tam prawie to samo
11 lut 18:53