planimetria
Skylar: Odległości środków dwóch okręgów od wierzchołka kąta α są równe odpowiednio 8 i 12. okręgi te
są styczne zewnętrznie i każdy z nich jest styczny do obu ramion kąta α. oblicz długości
promieni tych okręgów.
proszę o pomoc bo nie umiem zrobić tego zadania, zaraz napiszę do jakich wniosków doszłam i
prosiłaby aby ktoś mi powiedział czy są prawidłowe
11 lut 17:27
Skylar:

r
a + r
b = 4
12− 2r
a− r
b = x
i nie wiem co dalej bo x = 4 a potem r
b = 0 co jest nie możliwe
11 lut 17:34
Mila: Narysować promienie prostopadłe do ramion kąta. Powstaną Δpodobne.
Ułożyć proporcję i skorzystać z I zależności.
11 lut 21:06