zadanie trygonometria
bartek: jak zrobić te zadanie: dane jest równanie sinx (sin
2x−p)=0 z parametrem p.. Dla jakich
wartości parametru p to równanie w przedziale <−π,π> ma trzy rózne rozwiązania? zupełnie nie
wiem jakie warunki postawić, gdyż nie wiem jak wygląda wykres funkcji sin
3x

proszę o
szybką pomoc
11 lut 17:02
Aga1: sinx(sin2x−p)=0
sinx=0 lub sin2x=p
Równanie sinx=0 w <−π,π> ma trzy rozwiązania, więc sin2x=p nie może mieć rozwiązań.
11 lut 17:13
Aga1:
sin2x=p ma rozwiązanie dla p∊<0,1>
Nie ma rozwiązań dla p=....
dokończ.
11 lut 17:18
bartek: czyli dobrze myślałem że p nalezy do zbioru (0,1)?
11 lut 17:24
bartek: poprawnie to bedzie odp: (0,1> bo dla x=0 bedzie już jedno rozwiązanie
11 lut 17:27
Aga1: Nie.
Gdy należy do przedziału to równanie ma rozwiązania i sinx =0 miało 3 , więc razem będzie
więcej niż 3.
11 lut 17:28
Aga1: sinx=0
ma 3 rozwiązania w przedziale <−π,π>
x=−π, x=0 x=π
11 lut 17:30
bartek: trochę jaśniej bo sie zagubiłem
11 lut 17:31
bartek: czyli zbiór parametru jaki bedzie?
11 lut 17:34
bartek: już wiem . dzieki za pomoc .
11 lut 17:35
Aga1: p∊(−∞,0)∪(1,∞)
11 lut 17:36
bartek: tak wiem agatko

mój bład bonie zauważyłem że sinx=0 ma 3 rozwiazania
11 lut 19:23