znajdź na symetralnej s punkt C, którego odległość od odcinka AB wynosi 10
dancio: Dany jest odcinek o końcach A(−1,2), B(7,−4)
znajdź na symetralnej s punkt C, którego odległość od odcinka AB wynosi 10. Jaka jest odległość
punktu C od punktów A i B.
obliczyłem:
równanie ogólne prostej AB to 34x+y−1.25=0
równanie symetralnej s odcinka AB to −43x+y+5=0
11 lut 16:53
dancio: proszę o pomoc
11 lut 17:02
dancio: sorki już doszedłem do tego
11 lut 17:09
krystek:

I S=(..) oblicz i dł odcinka .Lub jako dległośc od prostej AB punktu C=(x:
43x−5)
11 lut 17:10
dancio: zrobiłem prawie wszystko
tylko nie wiem jak obliczyć Jaka jest odległość punktu C od punktów A i B.
C(9,7) lub C(−3,−9)
11 lut 18:53