Rozwiąż równanie
woody: Rozwiąż równanie: x2=|x| Proszę o pomoc
11 lut 16:19
Krzysiek: x2 =|x|2
podstawienie: t=|x| , t≥0
11 lut 16:20
rafal274:
|x| = √x2
Mamy :
x2 = √x2
x4 = x2 ⇔ x4 − x2 = 0 ⇔ x2(x − 1)(x+1) = 0 ⇔ x∊{−1, 0, 1}
11 lut 16:27
Aga1: Lub tak
x2−IxI=0
Dla x≥0
x2−x=0
x(x−1)=0
x= lub x=
Trzeba sprawdzić, czy rozwiązania są ≥ 0.
Gdy x<0. to IxI=−x
x2+x=0
dokończ.
11 lut 16:28
pigor: ... no to jeszcze ja , np. tak :
x
2=|x| ⇔ |x|
2−|x|=0 ⇔ |x|(|x|−1|=0 ⇔ |x|=0 lub |x|=1 ⇔
x∊ {0,−1,1} . ...
11 lut 17:06